200K Dual Marine Riser Tensioner

50 tonn høyteknologi fra Voll til Singapore

50-tonn-hoyteknologi-fra-voll-til-singapor
Den første Malm Orstadproduserte 200K Dual Marine Riser Tensioner (MRT) er nå på vei til Singapore og Dolphin Drilling. 50 tonn med høyteknologisk utstyr skal i august installeres på boreskipet Belford Dolphin.

Se video av hvordan den store tensioneren ble demontert, pakket og transportert:
Malm Orstad vil bistå Dolphin Drilling i arbeidet med å installere den første egenproduserte MRTen i Singapore i august, og det var en fornøyd prosjektleder som i midten av mai kunne sende de store hydraulikksylinderne til havna og transportstrekningen via Amsterdam til Singapore.
– Vi har i flere år drevet med vedlikehold og reparasjoner av ulike tension­systemer både for Dolphin Drilling og andre selskaper, men dette er første gang Malm Orstad produserer en helt ny MRT fra tegnebrettet til ferdig produkt, forteller prosjektleder Kjell Vidar Bygland som har fulgt dette arbeidet helt fra starten av, for cirka et halvt år siden.
 

Ukjent

Dolphin Drilling er en mangeårig kunde av Malm Ordstad, men det var ingen selvfølge at dette oppdraget skulle gå til bedriften på Voll.
– Jeg ble gjort oppmerksom på Malm Orstad via Subsea Manageren i Dolphin Drilling, sier Duncan G. Walker som er subsea ansvarlig i Belford Dolphin RS prosjektet.
– Denne norske leverandøren var i utgangspunktet ukjent for meg personlig, men det jeg ble fortalt var så overbevisende at vi valgte å kontakte jærbedriften som et alternativ, sier han.
Prosjektlederen i Malm Orstad, Kjell Vidar Bygland, legger til at leveringstiden i dette tilfellet nok var en relativt avgjørende faktor.
 

Overbevist

Walker forteller om de første innspillene fra Malm Orstad. De lovet godt.
– De tekniske spesifikasjonene vi fikk helt i starten vitnet om kvalitet, forteller han og legger til at han ble mektig imponert over det han møtte da han helt i starten av samarbeidet besøkte fabrikken på Voll.
– Både utstyr og produksjonshall, men også profesjonaliteten Malm Orstad la for dagen, gjorde inntrykk.
– Når den nye tensioneren settes inn i anlegget på boreskipet i august, skal den eksisterende overhales og istandsettes. Den samme prosessen gjentas så med de sju resterende sylinderne i anlegget, utdyper han.
– Får Malm Orstad muligheten til å være med på dette vil det bety jobb i minimum fire år framover i tid, sier Bygland og forteller om et krevende, men veldig spennende prosjekt så langt.
 

Strenge sikkerhetshensyn

– Vi startet på tegnebrettet for cirka et halvt år siden. I midten av mai ble sylinderen fraktet ut av produksjonslokalene. Den siste helgen gikk det med rundt 30 timer til testing, forteller Kjell Vidar Bygland i Malm Orstad og skryter av teamet som virkelig har stått på for å få prosjektet vel i havn.
– MRT­systemet benyttes på rigger og fartøy for å sikre at riseren er så stabil som overhodet mulig og regnes som et kategori­én­utstyr, sier han og legger forklarende til at det innebærer de strengeste sikkerhetshensyn.

Duncan Walker i Belford Dolphin RS prosjektet opplyser på sin side om at skiftet av utstyr er en kritisk affære som følges med den største årvåkenhet, og det er med en viss spenning at pro-sjektleder Kjell Vidar Bygland tenker fram mot installeringen av den nye MRTen i Singapore i august.
– Men vi er godt forberedt, sier han.

”Vi har i flere år drevet med vedlikehold og reparasjoner av ulike tensionsystemer, men dette er første gang Malm Orstad produserer en helt ny MRT fra tegnebrettet til ferdig produkt.”
Kjell Vidar Bygland, prosjektleder.
 

Ser fram til august

Duncan Walker understreker at det for Dolphin Drilling har vært viktig å kunne legge til rette for en prosess som i liten grad er til hinder for normal drift på boreskipet.
– For oss ville det være uheldig å skifte ut hele systemet samtidig. Den løsningen vi har kommet fram til, kan vi leve godt med, sier han og legger til:
– Jeg ser fram til installeringen av det nye utstyret i august.